"an independent online kurdish website

وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا با انتشار بیانیه‌ای حملات موشکی به اربیل، پایتخت کردستان عراق، را به شدت محکوم کرد.


این بیانیه ضمن اشاره به این حملات با عنوان «نقض فاحش حاکمیت عراق»، اعلام کرده است که دراین رخداد، به تاسیسات آمریکایی خسارتی وارد نشده و هیچ شهروند آمریکایی زخمی نشده است.

طبق بیانیه وزارت خارجه، واشنگتن هیچ نشانه‌ای در اختیار ندارد که ثابت کند این حملات علیه ایالات متحده انجام شده‌باشد.

وزارت خارجه آمریکا در ادامه بیانیه خود، از جمهوری اسلامی خواسته است تا به حملات خود پایان دهد، به حاکمیت عراق احترام بگذارد، و مداخله در امور داخلی عراق را متوقف کند.

در پایان این بیانیه نیز ضمن اعلام همبستگی با شرکای عراقی از جمله اقلیم کردستان،‌ آمده‌است که واشنگتن به شرکایش در منطقه کمک خواهد کرد تا از خود دفاع کنند.

پیش از انتشار بیانیه وزارت خارجه، وندی شرمن و جیک سالیوان، قائم مقام وزارت خارجه و مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در مصاحبه‌هایی جداگانه ضمن محکوم کردن این حملات اعلام کردند یک ایرانی که چنین رفتارهایی انجام می‌دهد، به شرط دستیابی به سلاح اتمی بسیار خطرناک‌تر خواهد بود و بنابراین اولویت دولت بایدن، جلوگیری از دستیابی این حکومت به سلاح اتمی است.

مارکو روبیو، سناتور جمهوری‌خواه، در واکنشی زودهنگام به حملات موشکی ایران به اربیل، در حساب توییتری خود نوشت که هدف جمهوری اسلامی از این اقدام، شتاب بخشیدن به خروج کامل نظامی و دیپلماتیک آمریکا از عراق است.

جیم ریش، سناتور جمهوری‌خواه، در مصاحبه‌ای با فاکس‌نیوز با انتقاد از واکنش‌های مقامات دولت بایدن به حمله موشکی سپاه پاسداران به اربیل گفت که «به نظر می‌رسد جمهوری اسلامی به خواسته خود رسیده باشد زیرا به سوی تاسیسات آمریکا در عراق حمله کرد و اکنون وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا، می‌گوید باید در اسرع وقت با ایران توافق امضا کنیم.»

از طرف دیگر، سفیر ایالات متحده در عراق نیز با جنایتکارانه خواندن حمله به اهداف غیرنظامی در اربیل، آن را محکوم کرد.

متیو تولر با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که «عناصر رژیم ایران» مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته‌اند و باید برای «این نقض آشکار حاکمیت عراق و برای حملات تروریستی علیه اموال غیرنظامیان بی‌گناه» پاسخگو باشند.

بامداد یکشنبه اخباری مبنی بر وقوع چندین انفجار و اصابت تعدادی موشک به نزدیکی کنسولگری ایالات متحده در اربیل منتشر شد. ساعاتی بعد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با انتشار بیانیه‌ای رسما مسئولیت آن را بر عهده گرفت.

در این بیانیه بدون اشاره به شهر مورد هدف یا «اربیل»، آمده است که موشک‌های «نقطه‌زن» سپاه، مرکز راهبردی «صهیونیست‌ها» را مورد هدف قرار داده اند.

****

واکنش‌ها به حمله موشکی سپاه؛ مناطق مسکونی اربیل «به بهانه‌ زدن یک پایگاه اسرائیل» هدف قرار گرفت.

حملات موشکی بامداد یکشنبه به اربیل، که سپاه پاسداران مسئولیت آن را بر عهده گرفته، با واکنش‌‌های گسترده‌ای رو‌به‌رو شده است.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز یکشنبه ۲۲ اسفند ضمن محکوم کردن «این حمله ایران» گفت: «درباره این که هدف حمله دقیقا چه بوده در حال جمع آوری اطلاعات هستیم.»

جیک سالیوان در گفت‌وگو با شبکه «سی‌بی‌اس» تاکید کرد، آمریکا همواره به وضوح گفته است که برای دفاع از مردم و منافعش هر آن چه را که لازم باشد انجام خواهد داد.

مسرور بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان، نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان، و مصطفی کاظمی، محمد الحلبوسی، و برهم صالح روسای قوای سە گانە عراق هم این حملە را «تروریستی» خواندە و محکوم کردند.

وزارت خارجە عراق هم ضمن محکوم کردن این حمله، خواستار اتخاذ یک «موضع واحد» برای مقابلە با آن، یا هر اقدامی کە هدفش ترویج هرج و مرج باشد، شده است.

سفیر ایالات متحده در عراق نیز «حمله جنایتکارانه به اهداف غیرنظامی» در اربیل را محکوم کرد.

متیو تولر روز یکشنبه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد «عناصر رژیم ایران» مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته‌اند و باید برای «این نقض آشکار حاکمیت عراق و برای حملات تروریستی علیه اموال غیرنظامیان بی‌گناه» پاسخگو شوند.

شایان ذکر است که به دنبال انتشار بیانیه سپاه پاسداران مبنی بر پذیرفتن مسئولیت حمله موشکی به اربیل، بخش فارسی صدای آمریکا خواستار واکنش وزارت خارجه ایالات متحده شده است. صدای آمریکا به محض دریافت پاسخ آن را منتشر خواهد کرد.

ریاست شورای وزیران اقلیم کردستان نیز با صدور بیانیه‌ای شدیدالحن، این اقدام را حمله به مناطق مسکونی «به بهانه‌ زدن یک پایگاه اسرائیل» دانسته و گفته است «این چندمین بار است که ایران این تجاوزها را تکرار می‌کند و سکوت جامعه بین‌الملل هم در برابر این حمله مذبوحانه راهگشای چنین جنایاتی خواهد بود.»

همچنین فرانسه روز یکشنبه اعلام کرد حمله موشکی به اربیل تلاش‌ها برای به نتیجه رساندن مذاکرات احیای برجام را تهدید می‌کند.

سخنگوی وزارت خارجه فرانسه با بیان این که این حملات تهدیدی علیه ثبات عراق و منطقه است، بر ضرورت نهایی‌کردن مذاکرات برای احیای برجام تاکید کرد.

دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس نیز «حمله موشکی تروریستی» به اربیل را محکوم کرد.

وی ضمن ابراز همبستگی با مردم عراق در مبارزه‌شان علیه تروریسم و در راستای افزایش امنیت و ثبات کشورشان، تروریسم و افراط‌گرایی را در همه اشکال رد کرد.

همچنین مصر حمله موشکی سپاه پاسداران به اربیل را محکوم کرد. وزارت خارجه مصر با انتشار بیانیه‌ای ضمن اعلام همبستگی با عراق اعلام کرد از همه اقدامات عراقی‌ها برای حفاظت از امنیت و ثبات کشورشان حمایت می‌کند.

وزارت خارجه ترکیه نیز با انتشار بیانیه‌ای حمله موشکی به اربیل را محکوم کرد. در این بیانیه آمده است: «چنین حملاتی که صلح و ثبات در عراق را هدف قرار می‌دهند، کاملا غیر قابل قبول هستند.» در بخش دیگری از بیانیه آمده ترکیه همچنان با مردم عراق در «جنگ علیه تروریسم» خواهد ایستاد.

پیشتر استاندار اربیل در بیانیه‌ای به صدای آمریکا گفت که حمله به اربیل، پایتخت اقلیم کردستان، چندین نقطه را هدف قرار داد که تلفات جانی نداشت، اما به کانال تلویزیونی «کردستان۲۴» و برخی نقاط دیگر خسارات مادی وارد کرد. امید خوش‌ناو، استاندار اربیل، به بخش کردی صدای آمریکا گفت که هدف از حمله به اربیل کنسولگری‌ها بود، اما «این حملات به اهداف‌شان اصابت نکردند.» او این حملات را «تروریستی» خواند و تصریح کرد که سازمان‌های ضدتروریستی و امنیتی در حال تحقیق درباره این حملات هوایی هستند.

ساعاتی پس از انتشار خبر این حملات یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به پرسش فرهاد پولادی، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، در مورد این حمله ضمن محکوم کردن آن به عنوان «حمله‌ای ظالمانه و نمایش خشونت» گفت: «هیچ خسارت یا تلفاتی در هیچ یک از تأسیسات دولتی ایالات متحده وجود ندارد. این حادثه توسط دولت عراق و دولت اقلیم کردستان در حال بررسی است و شما را برای اظهار نظر به آنها ارجاع می دهیم.»

سپاه پاسداران ساعاتی پس از این حمله با انتشار بیانیه‌ای مسئولیت آن را بر عهده گرفت.

در این بیانیه که بعد از ظهر یکشنبه صادر شد بدون اشاره به نام «اربیل» آمده است که موشک‌های «نقطه‌زن» سپاه مرکز راهبردی «صهیونیست‌ها» را هدف قرار داده است.

*****

آمریکا «حمله‌ ظالمانه و نمایش خشونت» در اربیل را محکوم کرد؛ موشک‌های بالستیک «از ایران شلیک شده است»

خبرنگار صدای آمریکا می‌گوید کنسولگری آمریکا در اربیل عراق بامداد یکشنبه به وقت محلی مورد حمله موشکی قرار گرفت. به گفته سوران خاطری، محلی که مورد هدف قرار گرفته ساختمان جدید و در حال احداث کنسولگری آمریکا است. هنوز کسی مسئولیت حمله را بر عهده نگرفته است.

استاندار اربیل در بیانیه‌ای ویژه به صدای آمریکا گفت که حمله به اربیل، پایتخت اقلیم کردستان، چندین نقطه را هدف قرار داد که تلفات جانی نداشت، اما به کانال تلویزیونی «کردستان۲۴» و برخی نقاط دیگر خسارات مادی وارد کرد. امید خوش‌ناو، استاندار اربیل، به بخش کردی صدای آمریکا گفت که هدف از حمله به اربیل کنسولگری‌ها بود، اما «این حملات به اهداف‌شان اصابت نکردند.» او این حملات را «تروریستی» خواند و تصریح کرد که سازمان‌های ضدتروریستی و امنیتی در حال تحقیق درباره این حملات هوایی هستند.

ساعاتی پس از انتشار خبر این حملات یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به پرسش فرهاد پولادی، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، در مورد این حمله ضمن محکوم کردن آن به عنوان «حمله‌ای ظالمانه و نمایش خشونت» گفت: «هیچ خسارت یا تلفاتی در هیچ یک از تأسیسات دولتی ایالات متحده وجود ندارد. این حادثه توسط دولت عراق و دولت اقلیم کردستان در حال بررسی است و شما را برای اظهار نظر به آنها ارجاع می دهیم.»

بر اساس گزارش‌ها، به دنبال این حمله نیروهای امنیتی حکومت اقلیم کرستان راه‌های منتهی به کنسولگری ایالات متحده را مسدود کرده‌اند.

نهاد مبارزه با تروریسم اقلیم کردستان عراق گفته است از ۱۲ موشک بالستیک در حمله به اربیل استفاده شده و موشک‌ها از خارج از عراق پرتاب شده‌اند.

از سوی دیگر، نیروهای امنیتی عراق در لحظات اولیه این حمله گفتند حداقل شش موشک به کنسولگری ایالات متحده اصابت کرده است.به گزارش آسوشیتدپرس، مقامات می گویند که گزارش فوری از تلفات این حمله که اواخر روز شنبه رخ داد و خسارات مادی در منطقه وارد کرد، وجود ندارد. این مقامات به شرط ناشناس ماندن با آسوشیتدپرس و مطابق با مقررات صحبت کردند. یکی از مقامات می گوید موشک های بالستیک از ایران شلیک شده است.

«ای‌بی‌سی نیوز» هم به نقل از یک مقام رسمی آمریکا اعلام کرده موشک‌ها از ایران شلیک شده‌اند.

وال استریت ژورنال به نقل از مقام‌های آمریکایی گزارش داد که «یکی از این موشک‌های شلیک شده از ایران به اربیل، به دو کیلومتری مجموعه کنسولگری برخورد کرده است.»

در نخستین واکنش‌های رسمی به این حمله، مارکو روبیو سناتور جمهوریخواه کنگره آمریکا پیکان انتقاد را به سوی ایران نشانه گرفت.

مارکو روبیو، در توییتر خود به ماه‌ها حملات ایران علیه نیروهای آمریکایی در عراق با استفاده از نیروهای نیابتی اشاره کرد و در توییتر نوشت: هدف آنها این است که خروج کامل نظامی و دیپلماتیک آمریکا از عراق را شتاب ببخشند. آقای روبیو گفته است منتظر می‌ماند تا تایید شود که حمله به اربیل «حمله‌ مستقیم» بوده است.

در دیگر واکنش‌های رسمی به این حمله، لیزا مک‌لین، نماینده جمهوریخواه مجلس از ایالت میشیگان در توئیتی نوشت که «گزارشهایی در خصوص حمله به کنسولگری آمریکا در عراق از سوی نیروهای مورد حمایت ایران دریافت کردم. این تهاجم نشان می‌دهد که ما باید به مذاکرات هسته‌ای‌ ایران همین الان پایان دهیم. ما نباید هیچ وقت نفت ایران را بخریم.»

الن لوریا، نماینده دموکرات از ایالت ویرجینیا نیز می‌گوید که اگر صحت اخبار مربوط به حمله به کنسولگری آمریکا در اربیل تایید شود،‌‌دولت بایدن باید از مذاکرات با ایران خارج شود.

خانم لوریا با انتشار توئیتی همچنین با انتقاداز برجام با عنوان توافقی شکست‌خورده گفت که «ما نمی‌توانیم به برجام ناکام بازگردیم تا ایران را بیشتر تقویت کنیم و امنیت جهانی را به مخاطره بیاندازیم.»

همچنین به گفته سوران خاطری، خبرنگار صدای آمریکا، فرودگاە بین المللی اربیل اعلام کردە کە پروازهای این فرودگاە بە روال طبیعی در جریان است. اما این حملە خساراتی را بە ساختمان های اطراف از جملە ساختمان تلویزیون «کردستان ٢٤» وارد کردە است.

سوران خاطری می‌گوید پس از این حملە موشکی چند جنگندە بر فراز آسمان اربیل بە پرواز درآمدند و سیستم های دفاعی کنسولگری آمریکا نیز فعال شدند. گز ارش‌هایی هم از هدف قرار گرفتن پایگاە نظانی‌حریر در نزدیکی اربیل، محل استقرار نیروهای آمریکا، هم منتشر شدە است.

یک مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، روز شنبه به رویترز گفت که در پی این حمله هیچ تلفاتی به ارتش آمریکا وارد نشد. تلویزیون دولتی عراق هم به نقل وزیر بهداشت در استان کردستان عراق اعلام کرد که این انفجارها تلفات جانی نداشته است.

استاندار اربیل با تایید شلیک چندین موشک گفته مشخص نیست هدف این حملات کنسولگری آمریکا بوده یا فرودگاه بین‌المللی این شهر. وی با حضور در محل برخورد موشکها اعلام کرد که پلیس ضد تروریسم کردستان به زودی ابعاد این حمله‌ به گفته او «تروریستی» را بە اطلاع عموم خواهد رساند.

خبرگزاری رسمی عراق از وقوع پنج انفجار در نتیجه این موشک‌پرانی خبر داده و ویدیوهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی نیز تصاویری از چندین انفجار بزرگ را نشان می‌دهند.

مقتدی صدر، روحانی پرنفوذ شیعه عراقی، در توییتی این حمله را محکوم کرده است. او نوشت: اربیل زیر آتش شرمساران و بازندە ھا است.

مسرور بارزانی رئیس اقلیم کردستان نیز حمله به چندین منطقه در اربیل را محکوم کرد. بارزانی در بیانیه‌ای که خبرگزاری عراق (INA) منتشر کرد گفت: « اربیل در برابر ترسوها سر تعظیم فرود نخواهد آورد. من حمله تروریستی که در چندین منطقه در اربیل رخ داد را به شدت محکوم می‌کنم.»

مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق هم گفت: «حمله ای که شهر عزیز اربیل را هدف قرار داد و ساکنان آن را به وحشت انداخت، حمله ای به امنیت مردم ماست. ما تحولات اوضاع را با برادر رئیس دولت اقلیم کردستان پیگیری کرده ایم و نیروهای امنیتی ما این حمله را بررسی خواهند کرد و هرگونه آسیبی به امنیت شهرهایمان و امنیت شهروندانمان را برطرف خواهیم کرد.»

این حمله چند روز پس از حمله اسرائیل به دمشق در سوریه انجام شد که دو تن از نیروهای شبه نظامی سپاه پاسداران ایران را کشتند.

برخی منابع خبری می‌گویند این حمله ممکن است به تلافی کشته شدن دو فرمانده سپاه پاسداران ایران در سوریه باشد.

نشریه اسرائیلی جروزالم‌پست در گزارشی درباره این حادثه با ارجاع به منابع امنیتی عمومی و مستقل و ویدئوهای منتشر شده توسط کاربران ایرانی، ارزیابی کرده‌است که مبدا شلیک دستکم یکی از این موشک‌ها،‌ پایگاه خاص‌آباد (خاصبان) در ممقان استان آذربایجان‌شرقی ایران است.

جیسون برادسکی، مدیر سیاست‌گذاری سازمان «اتحاد علیه ایران هسته‌ای»، با انتشار توئیتی نوشته است که تقارن تاریخ شلیک این موشک با سالروز تولد قاسم سلیمانی و زمان شلیک موشک‌ها،‌ موضوعی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

برادسکی در رشته توئیتی گفت که حمله تلافی‌جویانه به پایگاه عین‌الاسد در واکنش به عملیات علیه قاسم سلیمانی، در همین ساعت و با استفاده از همین نوع موشک‌های فاتح-۱۱۰ انجام گرفته بود.

***

بلینکن در تماس با مقامات عراق و اقلیم کردستان حمله موشکی سپاه را محکوم کرد.

آنتونی بلینکن در تماس‌هایی جداگانه با مصطفی الکاظمی و مسرور بارزانی، نخست‌وزیران عراق و اقلیم کردستان، حمله موشکی سپاه پاسداران به اربیل را نقض حاکمیت ملی عراق دانست و محکوم کرد.

وی روز یکشنبه در گفت‌وگو با مصطفی الکاظمی ضمن اشاره به اتحاد عراقی‌ها و فوریت تشکیل حکومتی مسئول برای حفاظت از تمامیت ارضی این کشور افزود واشنگتن متعهد به همکاری با عراق برای پاسخگو کردن ایران است.

آقای بلینکن در گفت‌وگو با مسرور بارزانی نیز بر لزوم شراکت سازنده میان اقلیم کردستان و حکومت مرکزی عراق تاکید کرد.

ادامه واکنش‌ها

در تازه‌ترین واکنش‌ها به حملات موشکی سپاه پاسداران به کردستان عراق، مصطفی الکاظمی دوشنبه به اربیل سفر کرد و در دیدارهایی جداگانه با مسعود بارزانی رئیس حزب دموکرات کردستان عراق، مسرور بارزانی نخست‌وزیر اقلیم کردستان، و نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان مجددا حملات موشکی سپاه را محکوم کرد.

آقای الکاظمی همچنین از منطقه مورد اصابت موشک‌های سپاه و نیز کانال خبری «کردستان ۲۴» بازدید کرد.

در سلیمانیه کردستان عراق، بافل طالبانی، لاهور طالبانی، و قباد طالبانی از رهبران حزب اتحادیه میهنی کردستان که همواره روابط نزدیکی با جمهوری اسلامی داشته است، با صدور بیانیه‌هایی جداگانه و بدون نام بردن از ایران، حملات موشکی به اربیل را محکوم کردند.

واکنش سفیر ایران در عراق

ایرج مسجدی، سفیر ایران در عراق، روز دوشنبه گفت حملات بامداد یکشنبه هیچ ربطی به آمریکایی‌ها و کنسولگری ایالات متحده در اربیل نداشت بلکه علیه «یک مرکز راهبردی» اسرائیل در اقلیم کردستان بودند.

وزارت خارجه عراق با فراخواندن مسجدی، یادداشت اعتراضی به وی داده بود.

ساعاتی پس از حملات موشکی به اربیل، سپاه پاسداران با انتشار بیانیه‌ای ضمن پذیرفتن مسئولیت انجام آنها، ادعا کرده بود هدف «یک مرکز راهبردی» اسرائیل بوده است.

تا لحظه تنظیم این خبر، اسرائیل هیچ واکنشی به این مدعای جمهوری اسلامی از خود نشان نداده است.

اما مقامات بلندپایه دولت بایدن ضمن محکومیت گسترده این حملات «به عنوان نقض حاکمیت عراق» عنوان کرده‌اند هدف حملات، آمریکا نبوده است.

****

مقامات عراقی‌‌ حمله موشکی جمهوری اسلامی ایران به اربیل را به شدت محکوم کردند.

حمله موشکی ایران به شهر اربیل در شمال عراق که به برخی ساختمان‌های مسکونی آسیب رساند، مورد انتقاد شدید رهبران سیاسی عراق قرار گرفته است.

سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در بیانیه‌ای، مسئولیت حمله شنبه شب را که در آن ۱۲ موشک بالستیک در نزدیکی کنسولگری آمریکا فرود آمد، پذیرفت.

این حمله تلفات جانی نداشت.

ایران مدعی است پایگاه‌های موساد، سازمان اطلاعات خارجی اسرائیل، را هدف قرار داده است، اما تاکنون شواهدی برای درستی این ادعا وجود ندارد.

در یکی از مهمترین واکنش‌ها، مقتدی صدر، روحانی بانفوذ شیعه که حزب سیاسی او اکثریت کرسی‌های انتخابات پارلمانی اخیر عراق را به دست آورد، با صدور بیانیه‌ای از دولت خواست با ارسال یادداشتی اعتراضی به سازمان ملل متحد و سفیر ایران تضمین‌ بخواهد که این‌گونه حمله‌ها دیگر تکرار نخواهند شد.

تحلیلگران می‌گویند واکنش نسبتاً شدید صدر که فراتر از محکومیت صرف بود، نشان‌دهنده کاهش محبوبیت ایران در این کشور نفت‌خیز است، جایی که احزاب سیاسی مورد حمایت ایران در انتخابات پارلمانی اخیر، کرسی‌های‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ خود را از دست داده‌اند.

رسانه‌های محلی تصاویری از آثار این حمله موشکی منتشر کردند که به حداقل یک ساختمان سه طبقه در شهر و استودیوی یک کانال تلویزیونی محلی آسیب رسانده است.

مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق، نیز این حمله را یک اقدام تروریستی خواند.

او در توییتر گفت: «حمله‌ای که شهر اربیل را هدف قرار داد و ساکنان آن را وحشت‌زده کرد، حمله به امنیت مردم ما است.»

در واکنشی دیگر نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق، از جامعه جهانی برای مقابله با حملات بزدلانه و ناروای همسایه کردستان (ایران) درخواست کمک کرد.

در بیانیه انگلیسی بارزانی آمده است: «هدف قرار دادن اربیل به این شکل و تکرار چنین حملاتی، تحولی نگران‌کننده است، زیرا نقض آشکار صلح، ثبات و حاکمیت عراق است. من از دولت فدرال عراق و جامعه بین‌المللی می‌خواهم که به چنین تجاوزاتی پایان دهند و تمام تلاش خود را برای جلوگیری از نقض بیشتر حاکمیت و ثبات کشور و امنیت و آرامش شهروندان به کار گیرند.»

***

جیک سالیوان: آمریکا حمله موشکی ایران را «به شدیدترین وجه» محکوم می‌کند.

مشاور امنیت ملی ایالات متحده شامگاه یکشنبه با انتشار بیانیه‌ای گفت که آمریکا حمله موشکی اخیر ایران به اقلیم کردستان عراق را به شدیدترین وجه محکوم می‌کند.

جیک سالیوان گفت که این حمله یک اقامتگاه غیرنظامی در اربیل را «بدون هیچ توجیهی» هدف قرار داد.

به گفته سالیوان، ایالات متحده در کنار مقامات عراق و‌ منطقه اقلیم حمله به حاکمیت ملی عراق و اقلیم کردستان آن را محکوم می‌کند و از دولت عراق برای پاسخگو کردن ایران و از شرکای منطقه‌ای برای مقابله با تهدیدهای مشابه از سوی ایران حمایت می‌کند.

ساعاتی پیش از آن در روز یکشنبه وزارت خارجه عراق در اعتراض به حمله موشکی سپاه پاسداران به اربیل، پایتخت اقلیم کردستان، سفیر جمهوری اسلامی در بغداد را احضار کرد.

خبرگزاری رسمی دولت عراق روز یکشنبه به نقل از سخنگوی وزارت خارجه این کشور گزارش داد که بغداد یادداشتی اعتراضی را به سفیر ایران داده است.

حملات موشکی بامداد یکشنبه به اربیل، که سپاه پاسداران مسئولیت آن را بر عهده گرفته، تاکنون با واکنش‌‌های گسترده‌ای رو‌به‌رو شده است.

در یکی از تازه‌ترین واکنش‌ها آلمان روز یکشنبه با انتشار بیانیه‌ای حملات موشکی سپاه پاسداران به اربیل را محکوم کرد.

وزارت خارجه آلمان در این بیانیه بر تداوم حمایت برلین از حاکمیت عراق، و اتحاد و ثبات این کشور در جنگ با داعش تاکید کرد.

این وزارتخانه در پایان بیانیه خود حملات به کارمندان دیپلماتیک، نمایندگان، و تاسیسات متعلق به ائتلاف جهانی برای جنگ با داعش را «غیر قابل قبول» خواند و افزود مرتکبان آن باید پاسخگو شوند.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز یکشنبه ۲۲ اسفند ضمن محکوم کردن «این حمله ایران» گفت: «درباره این که هدف حمله دقیقا چه بوده در حال جمع آوری اطلاعات هستیم.»

جیک سالیوان در گفت‌وگو با شبکه «سی‌بی‌اس» تاکید کرد، آمریکا همواره به وضوح گفته است که برای دفاع از مردم و منافعش هر آن چه را که لازم باشد انجام خواهد داد.

مسرور بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان، نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان، و مصطفی کاظمی، محمد الحلبوسی، و برهم صالح روسای قوای سە گانە عراق هم این حملە را «تروریستی» خواندە و محکوم کردند.

وزارت خارجە عراق هم ضمن محکوم کردن این حمله، خواستار اتخاذ یک «موضع واحد» برای مقابلە با آن، یا هر اقدامی کە هدفش ترویج هرج و مرج باشد، شده است.

سفیر ایالات متحده در عراق نیز «حمله جنایتکارانه به اهداف غیرنظامی» در اربیل را محکوم کرد.

متیو تولر روز یکشنبه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد «عناصر رژیم ایران» مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته‌اند و باید برای «این نقض آشکار حاکمیت عراق و برای حملات تروریستی علیه اموال غیرنظامیان بی‌گناه» پاسخگو شوند.

ریاست شورای وزیران اقلیم کردستان نیز با صدور بیانیه‌ای شدیدالحن، این اقدام را حمله به مناطق مسکونی «به بهانه‌ زدن یک پایگاه اسرائیل» دانسته و گفته است «این چندمین بار است که ایران این تجاوزها را تکرار می‌کند و سکوت جامعه بین‌الملل هم در برابر این حمله مذبوحانه راهگشای چنین جنایاتی خواهد بود.»

همچنین فرانسه روز یکشنبه اعلام کرد حمله موشکی به اربیل تلاش‌ها برای به نتیجه رساندن مذاکرات احیای برجام را تهدید می‌کند.

سخنگوی وزارت خارجه فرانسه با بیان این که این حملات تهدیدی علیه ثبات عراق و منطقه است، بر ضرورت نهایی‌کردن مذاکرات برای احیای برجام تاکید کرد.

دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس نیز «حمله موشکی تروریستی» به اربیل را محکوم کرد.

وی ضمن ابراز همبستگی با مردم عراق در مبارزه‌شان علیه تروریسم و در راستای افزایش امنیت و ثبات کشورشان، تروریسم و افراط‌گرایی را در همه اشکال رد کرد.

همچنین مصر حمله موشکی سپاه پاسداران به اربیل را محکوم کرد. وزارت خارجه مصر با انتشار بیانیه‌ای ضمن اعلام همبستگی با عراق اعلام کرد از همه اقدامات عراقی‌ها برای حفاظت از امنیت و ثبات کشورشان حمایت می‌کند.

وزارت خارجه ترکیه نیز با انتشار بیانیه‌ای حمله موشکی به اربیل را محکوم کرد. در این بیانیه آمده است: «چنین حملاتی که صلح و ثبات در عراق را هدف قرار می‌دهند، کاملا غیر قابل قبول هستند.» در بخش دیگری از بیانیه آمده ترکیه همچنان با مردم عراق در «جنگ علیه تروریسم» خواهد ایستاد.

پیشتر استاندار اربیل در بیانیه‌ای به صدای آمریکا گفت که حمله به اربیل، پایتخت اقلیم کردستان، چندین نقطه را هدف قرار داد که تلفات جانی نداشت، اما به کانال تلویزیونی «کردستان۲۴» و برخی نقاط دیگر خسارات مادی وارد کرد. امید خوش‌ناو، استاندار اربیل، به بخش کردی صدای آمریکا گفت که هدف از حمله به اربیل کنسولگری‌ها بود، اما «این حملات به اهداف‌شان اصابت نکردند.» او این حملات را «تروریستی» خواند و تصریح کرد که سازمان‌های ضدتروریستی و امنیتی در حال تحقیق درباره این حملات هوایی هستند.

ساعاتی پس از انتشار خبر این حملات یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به پرسش فرهاد پولادی، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، در مورد این حمله ضمن محکوم کردن آن به عنوان «حمله‌ای ظالمانه و نمایش خشونت» گفت: «هیچ خسارت یا تلفاتی در هیچ یک از تأسیسات دولتی ایالات متحده وجود ندارد. این حادثه توسط دولت عراق و دولت اقلیم کردستان در حال بررسی است و شما را برای اظهار نظر به آنها ارجاع می دهیم.»

سپاه پاسداران ساعاتی پس از این حمله با انتشار بیانیه‌ای مسئولیت آن را بر عهده گرفت.

در این بیانیه که بعد از ظهر یکشنبه صادر شد بدون اشاره به نام «اربیل» آمده است که موشک‌های «نقطه‌زن» سپاه مرکز راهبردی «صهیونیست‌ها» را هدف قرار داده است.

منبع: صدای امریکا

نویتـرین هەواڵ و بابەت


فارسی