"an independent online kurdish website

 ایران وایر: روز یکشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۲ نخستین «جایزه سالانه جمال نبز» به زارا محمدی مدرس زبان کُردی اهدا شد.

به گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، در مراسمی که در ساختمان شهرداری شونبرگ برلین برگزار شد نخستین «جایزه سالانه جمال نبز»  به زارا محمدی، مدرس زبان کُردی و عضو انجمن فرهنگی-اجتماعی «نوژین» اهدا شد و «کانی محمدی» خواهر زارا به نمایندگی از او جایزه را دریافت کرد.

در بیانیه هیات داوران جایزه جمال نبز با اشاره به فعالیت‌های داوطلبانه زارا محمدی در راستای آموزش و ترویج زبان و هویت کُردی، از تلاش‌های بی‌وقفه او در این راستا با وجود آزارها و مجازات‌‌های اعمال شده از طرف جمهوری اسلامی ایران که منجر به بازداشت و حبس وی شد، تقدیر به عمل آمد.

دیروز، یکشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۲ نخستین «جایزه سالانه جمال نبز» طی مراسمی رسمی در ساختمان شهرداری شونبرگ برلین به #زارا_محمدی، زندانی سابق سیاسی، معلم زبان کُردی و از مسئولان انجمن فرهنگی-اجتماعی «نوژین» اهدا شد.

کانی محمدی، خواهر زارا محمدی این جایزه را به نمایندگی از خواهرش از دست… pic.twitter.com/LAkJ0hggti

— Kurdistan Human Rights Network (@KurdistanHRN) December 4, 2023

این جایزه به ابتکار «بنیاد جمال نبز» در برلین برگزار شد. بنیادی که سال ۲۰۱۹ یک سال بعد از مرگ “جمال نبز”، نویسنده، زبانشناس،‌ مترجم، تاریخ‌نگار کُرد اهل سلیمانیه و از پیشگامان رشته و حوزه مطالعات کردستان، از سوی نزدیکان او در پایتخت آلمان پایه‌گذرای شد و امسال زارا محمدی را به عنوان اولین برنده جایزه سالانه خود انتخاب کرد.

زارا محمدی در یک پیام ویدیویی از پیش ضبط شده که در این مراسم پخش شد، گفت طی ۱۵ سال گذشته تلاش کرده است زبان را به عنوان یکی از «مهمترین موضوعات مسئله کُرد» ببیند. او گفت نگاهی گذرا به تاریخ نشان می‌دهد که جنبش کردستان همواره زبان را به عنوان بخش مهمی از خود تعریف کرده است. او در همین‌حال گفت که نظام‌های فرادست همواره از زبان به عنوان ابزار سرکوب استفاده کرده‌اند.

زارا محمدی در تاریخ ۲ خرداد ۱۳۹۸ توسط نیروهای امنیتی در سنندج بازداشت و مدت ۶ ماه به دلیل فعالیت‌های مدنی و ادبی-فرهنگی خود مورد بازجویی قرار گرفت و برای انجام اعترافات اجباری تحت فشار قرار داشت و در بهمن همان سال در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی سنندج به اتهام «تشکیل دسته و جمعیت به هدف بر هم زدن امنیت ملی» محاکمه و به ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شد. این حکم در دادگاه تجدیدنظر به ۵ سال حبس تبدیل شد.

زارا محمدی در تاریخ ۱۸ دی ۱۴۰۰ برای گذراندن دوران محکومیت خود را به زندان سنندج معرفی کرد و در تاریخ ۲۱ بهمن ۱۴۰۱ از زندان آزاد شد. این آزادی پس از آن صورت گرفت که جمهوری اسلامی تحت عنوان عفو علی خامنه‌ای بخشی از زندانیان را آزاد کرد. در آن زمان اگرچه عنوان شد که تعدادی از زندانیان با نوشتن توبه نامه از زندان آزاد شدند اما زارا محمدی بلافاصله در پیامی ویدیویی عنوان کرد که تقاضای عفو نکرده و به زور از زندان بیرون انداخته شده است.

اخیرا سیوان ابراهیمی همسر خانم محمدی و دیگر عضو انجمن نوژین هم به یازده سال حبس تعزیری محکوم شده است.

ایران وایر: محکومیت سیوان ابراهیمی، مدرس زبان کُردی به یازده سال حبس

سیوان ابراهیمی مدرس زبان کُردی و از اعضای هیات مدیره انجمن فرهنگی-اجتماعی نوژین توسط شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج به یازده سال حبس تعزیری محکوم شد.

این خبر را روز گذشته آقای ابراهیمی در اینستاگرام خود منتشر کرده است. این حکم اخیراً و توسط شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج به ریاست قاضی محمد کرمی صادر و روز شنبه یازدهم آذر ۱۴۰۲ به سیوان ابراهیمی ابلاغ شده است که بر اساس آن آقای ابراهیمی از بابت اتهام «تشکیل گروه و دسته‌ جات به قصد بر هم زدن امنیت کشور» به ده سال حبس و به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال زندان، مجموعاً یازده سال حبس تعزیری محکوم شده است.

این حکم بدوی است و در صورت تایید آن در مرحله تجدیدنظر، مجازات اشد یعنی ده سال حبس در خصوص وی قابل اجرا خواهد بود.

سیوان ابراهیمی دلایل این حکم را مواردی ازجمله عضویت در انجمن نوژین، انتشار عکس کشته‌شدگان خیزش سراسری ۱۴۰۱ در شبکه‌های اجتماعی، ارتباط با رسانه‌ای به نام کورد تی‌وی، حمایت از همسرش زهرا محمدی دیگر عضو انجمن نوژین و همچنین عدم قبول امان‌نامه و عدم اظهار ندامت از فعالیت در جریان جنبش عنوان کرده است.

او که از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ بود در تاریخ ۲۸ دی ماه ۱۴۰۱، برای دومین بار توسط نیروهای امنیتی در کامیاران بازداشت شده بود و نهایتاً در بهمن‌ماه ۱۴۰١ با تودیع قرار وثیقه موقتاً و تا زمان پایان مراحل دادرسی از زندان آزاد شد.

پیش از این سروه پورمحمدی و ادریس منبری دیگر اعضای انجمن نوژین هم به ترتیب به ۱۰ و ۱۱ سال حبس محکوم شده بودند که همگی در جریان جنبش زن زندگی بازداشت و با قرار وثیقه آزاد شده بودند.

منبع خبر:  ایران وایر 

نویتـرین هەواڵ و بابەت


فارسی