"an independent online kurdish website

Mer än femton främmande makter bedriver idag spionage i Sverige. Tre stater spionerar allra mest: Ryssland Kina och Iran. Försvarsmaktens chefer har

varnats och uppgifterna bekräftas för SvD av Säpochefen Anders Thornberg.

ahmadi-nejad

Scenen kunde vara hämtad från kalla kriget – men den utspelas den 2 juni 2009. Det regnar, blåser och är svalt. Två personer har sökt sig inomhus för att mötas på restaurang New Peking i Bandhagen i södra Stockholm.

Den ene restauranggästen är journalist från Folkets Dagblad – men är i själva verket en av Folkrepubliken Kinas underrättelseofficerare i Sverige. Den andre, X, är uigur från Kina som med högt förtroende bland uiguriska exilkretsar – men är i själva verket en värvad kinesisk agent och flyktingspion. Vad de två inte vet är att Säpo skuggat dem och nu skickar fram en av sina spanare, Ohlsson:

”För att kunna iaktta dem gick han förbi deras bord. Han såg att de blev stressade och han blev rädd att han röjt spaningsoperationen. Han såg att X vek ett kuvert och stoppade ned det i innerfickan samtidigt som denne vände sig om för att om möjligt dölja kuvertet. ”

Citatet är inte hämtat ur någon spionthriller utan från domen avkunnad av Stockholms tingsrätt den 8 mars 2010. Agenten X dömdes till ett år och fyra månaders fängelse för ”grov olovlig underrättelseverksamhet”.

– Det bedrivs spioneri mot Sverige varje dag. Förr i tiden, under kalla kriget, hade vi fullt upp med att bara titta åt öster. Men nu hittar vi spionage som kommer från andra, helt oväntade områden. Den allra mest effektiva metoden för främmande makt är att värva en agent, säger Säpochefen, generaldirektör Anders Thornberg.

Säpochefen började själv på Säpo 1986 och inledde karriären med att spana på underrättelseofficerare från öststaterna och på deras möten med misstänkta svenska agenter. Det var en era då Försvarsmakten hade tändsticksaskar med varningen ”Spionen lägger pussel! Behåll din bit!”. Men när Sovjetimperiet kollapsade 1989-91 sjönk antalet utländska underrättelseofficerare i Sverige. Sedan har det legat konstant, men antalet ökade något 2011 enligt Säpo.

Nu kommer det också nya signaler om spionage – och dessutom bedrivet ifrån avlägsna länder. En sådan varning gavs till Försvarsmaktens alla förbandschefer vid ett slutet möte i Högkvarterets källarvåning för två månader sedan. Då informerade chefen för Militära Underrättelse- och säkerhetstjänsten, generalmajor Stefan Kristiansson om vilka främmande makter som idag bedriver den mest omfattande och aggressiva underrättelsetjänsten mot i Sverige.

Det är Ryssland, Kina och Iran.

iran_kina_ryssland-spionerar_

De som ligger i topp nu är Ryssland, Kina och Iran?

– Ja, så är det, bekräftar Säpochefen Anders Thornberg för SvD.

Ryssland är mest aktivt och har också flest kända spionfall under 2000-talet. Men intresset för Sverige sträcker sig i dagens globaliserade värld långt utanför Östersjöområdet:

– Sverige säljer ju ubåtar, bland annat till Australien. Det betyder att kineserna skulle kunna vara intresserade av ubåtarnas prestanda. Kina bygger ju det framtida samhället och vill vara oberoende. Det genererar underrättelsebehov, påpekar Wilhelm Unge, Säpos chefsanalytiker för kontraspionage.

Iran är granne till Afghanistan där Sverige har egen militär trupp och ger ett stort bistånd. Irans nukleära program har drabbats av sanktioner och i flera fall har export av kärnteknologi från Sverige stoppats. I Sverige finns också många iranier med släktingar i hemlandet, något regimen kan utnyttja för utpressning när de försöker värva agenter här.

Utöver trion av auktoritära stater som spionerar mest, så påpekar Säpo att bland dussinet andra länder som också bedriver underrättelseverksamhet finns även sådana som vi i Sverige ser som vänligt sinnade:

– Det finns inga riktiga vänner – det finns bara intressen. Det kan gälla politik och förhandlingspositioner, länderna vill stödja sitt eget lands industri och i försvarsfrågor kan de vara konkurrenter, påpekar Anders Thornberg.

Särskilt IT-system ser Säpo som sårbara. Personal kan köpas, känsliga data som lagras i ”moln” i cyberrymden kan stjälas. Så kallade trojaner kan ta sig in datorsystem för att kontrollera eller obemärkt föra ut ett företags eller myndighets hela datamängd.

– När man som många svenskar upplever sig leva i en fri och demokratisk värld så minskar medvetenheten om att det finns krafter som eventuellt vill en illa, stjäla hemligheter, spionera på politikerna eller rentav håller på med krigsförberedelser, påpekar Anders Thornberg.

Kända fall

1. Ryssland. Intresserat av civil och militär teknologi, försvarspolitik, svenskt agerande inom EU och gentemot Nato.

Kända fall: 2003: Två anställda vid Ericsson döms till åtta respektive två års fängelse för att ha lämnat ut information om mobilsystem till skada för Ericsson och svenska försvaret. Två ryska ambassadtjänstemän utvisas. 2006: En rysk gästforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet grips sedan han kartlagt kolleger. Forskarens kontaktman, en rysk underrättelseofficer utvisas. 2010: En avhoppad rysk spionöverste avslöjar att en svensk FN-diplomat i New York lämnat ut EU-dokument, men en lucka i lagen gör inte detta straffbart.

2. Kina: Intresserat av svensk militär teknologi och politiskt oppositionella landsmän.

Känt fall: 2010 döms en uigur för grov underrättelseverksamhet till fängelse i ett år och fyra månader sedan han under 2008-2009 spionerat på sina landsmän i Sverige, Norge, Tyskland och USA – uppgifter han lämnade ut till Kina mot pengar och gentjänster.

3. Iran: Intresserat av politiska flyktingar, vill importera kärnteknik som drabbats sanktioner från EU och FN samt av den svenska truppen i Afghanistan

Känt fall: I måndags åtalades en man sedan Tullverket upptäckt smuggling av otillåten utrustning till Iran. Det rör sig om avancerade pumpar som behövs för att anrika uran, ett misstänkt brott mot EU:s sanktioner.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/dessa-lander-spionerar-pa-sverige_7737338.svd

{jcomments off}

نویتـرین هەواڵ و بابەت


فارسی