"an independent online kurdish website

سرویس امنیتی سوئد می‌گوید احتمال دارد که ایران، در حملات این هفته در نزدیکی سفارت‌های اسرائیل در کپنهاگ و استکهلم نقش داشته باشد.

این دو حمله جداگانه که سه‌شنبه عصر و اوایل بامداد چهارشنبه در نزدیکی سفارت‌های اسرائیل در سوئد و دانمارک رخ داد، به دلیل همزمانی با حملات ایران به اسرائیل و بالاگرفتن تنش در خاورمیانه توجه‌ها را به خود جلب کرد.

فردریک هالستروم، مدیر عملیات سرویس امنیتی سوئد در پاسخ به پرسش خبرنگاران در مورد نقش احتمالی ایران در حملات استکهلم و کپنهاگ، گفت «چیزهایی هست که این احتمال را به میان بکشد، از جمله نوع اهداف و روش کار. اما این بیشتر فرضیه است تا آگاهی و اطلاعات.»

سرویس امنیتی سوئد چند ماه پیش هم حکومت ایران را متهم کرده بود که اعضای گروه‌های تبهکار را برای «انجام اقدامات خشونت‌‌آمیز» علیه اسرائیل استخدام می‌کند، اتهامی که ایران تکذیب می‌کند.

در تازه‌ترین تحول در ارتباط با این پرونده، مقام‌های قضایی دانمارک اعلام کرده‌اند که دادگاه دو نوجوان سوئدی را به در اختیار داشتن پنج نارنجک و منفجر کردن دو تا از آنها بر بام ساختمانی نزدیک سفارت اسرائیل در کپنهاک متهم کرده‌اند.

روز چهارشنبه پلیس دانمارک خبر داد که اوایل بامداد آن روز دو انفجار در «در فاصله بسیار نزدیک» به سفارت اسرائیل در کپنهاگ رخ داده است و مدتی بعد هم اعلام کرد که سه نفر را در این ارتباط دستگیر کرده است.

پلیس گفت که کسی در این انفجارها آسیب ندیده است و هنوز معلوم نیست که آیا هدف سفارت اسرائیل بوده است یا نه.

پلیس می‌گوید دو نوجوان ۱۶ و ۱۹ ساله‌ای که تفهیم اتهام شده‌اند، روز چهارشنبه در نزدیکی ایستگاه قطار مرکزی کپنهاگ دستگیر و امروز در دادگاه حاضر شدند.

به گفته پلیس یک نوجوان ۱۹ ساله دیگر هم که جداگانه بازداشت شده بود، بعد از بازجویی آزاد شده است.

تحقیقات پلیس دانمارک در مورد ارتباط میان انفجارها و سفارت اسرائیل همچنان ادامه دارد و سرویس اطلاعاتی دانمارک گفته است که اوضاع را «از نزدیک» زیر نظر دارد و به تحقیقات پلیس کمک می‌کند.

سفیر اسرائیل در دانمارک در واکنش به خبر انفجارهای نزدیک سفارت گفت که از شنیدن این خبر «شوکه» شده است و افزود که به تحقیقات مقام‌ها و پلیس دانمارک «اعتماد کامل دارد».

تیراندازی نزدیک سفارت اسرائیل در استکهلم

کمی پس از انتشار خبر انفجارها در کپنهاگ، پلیس سوئد هم از وقوع تیراندازی در نزدیکی سفارت اسرائیل در استکهلم خبر داد.

به گفته پلیس سوئد، این تیراندازی روز سه‌شنبه حدود ساعت شش عصر به وقت محلی (چندین ساعت پیش از انفجارها در دانمارک) رخ داده و کسی در جریان آن آسیب ندیده است.

خبرگزاری فرانسه به نقل از بیانیه پلیس سوئد گزارش داد که بنا به اطلاعات موجود ساختمان سفارت اسرائیل هدف شلیک قرار گرفته است.

پلیس می‌گوید تحقیقاتی در مورد این تیراندازی در جریان است.

یک مقام پلیس به خبرگزاری فرانسه گفت کسی تا کنون دستگیر نشده اما پلیس در حال تحقیق و بررسی دوربین‌های مداربسته‌ است و در محوطه اطراف سفارت اسرائیل تدابیر امنیتی شدیدی اتخاذ شده است.

گونار استرومر، وزیر دادگستری سوئد این تیراندازی را واقعه‌ای «جدی» توصیف کرده است.

از زمان حمله حماس به اسرائیل در هفم اکتبر ۲۰۲۳ و آغاز جنگ غزه، چندین حادثه گزارش شده است که در آنها ظاهرا منافع اسرائیل هدف بوده است.

از جمله تیراندازی که حدود چهار ماه پیش در بیرون سفارت اسرائیل در سوئد رخ داد که باعث شد مقامات برای حفاظت از جوامع یهودی و ساختمان‌ها و مراکز مرتبط با اسرائیل تدابیری امنیتی اتخاذ کنند.

نقش گروه‌های تبهکار سوئدی و رابطه احتمالی آنها با ایران

دستگیری مظنونان پرونده انفجارهای نزدیک سفارت اسرائیل در کپنهاگ پس از آن رخ می‌دهد که دانمارک به دلیل تشدید درگیری گروه‌های تبهکار کنترل مرز خود با سوئد را بیشتر کرد.

ظن آن می‌رود که گروه‌های تبهکار دانمارکی برای انجام حملات، جوانان سوئدی را استخدام می‌کنند.

تلویزیون ملی سوئد روز چهارشنبه به نقل از منابع ناشناس گزارش داد که یک گروه تبهکار سوئدی به نام «فاکس‌ترات» دستور حملات نزدیک سفارت‌های اسرائیل در سوئد و دانمارک را داده است.

سرویس امنیتی سوئد در ماه مه، (حدود چهار ماه پیش) ایران را متهم کرد که برای انجام «اقدامات خلاف خشونت‌آمیز» در سوئد و سایر کشورها از شبکه‌ تبهکاران استفاده می‌کند. دنیل استنلینگ، رئیس این اداره، این باندهای تبهکار را «گروه‌های نیابتی ایران» خواند.

این اداره گفت که هرچند اهداف آن‌ها عمدتاً گروه‌ها و افراد ناراضی و معترض به دولت ایران هستند، اما نمایندگان کشورهایی مانند اسرائیل، سازمان‌ها و مؤسسات یهودی نیز از سوی آن‌ها هدف قرار می‌گیرند.

در آن زمان، روزنامه سوئدی «داگنز نی‌هتر» به نقل از اسناد سازمان اطلاعات اسرائیل، موساد، گزارش داد که سرکرده باند تبهکار سوئدی «فاکس‌ترات»، روا مجید و رقیب او اسماعیل عبدو، رئیس باند «رومبا» هر دو از طرف حکومت ایران استخدام شده بودند.

در گزارش این روزنامه آمده بود که اسناد موساد نشان می‌دهد که روا مجید که تابعیت دوگانه سوئد و ترکیه را دارد و نام مستعارش «روباه کرد» است، اخیرا در ایران دستگیر شده و به او اولتیماتوم داده شد که یا با حکومت ایران همکاری کند و یا به زندان برود.

منبع: بی بی سی

نویتـرین هەواڵ و بابەت


فارسی