آنکارا، ترکیه – بشیکچی معتقد است که نباید تقش اصلی در مذاکرات صلح، به اوجالان واگذار شود.
به گزارش کردپرس پروفسور اسماعیل بیشکچی نویسنده و جامعه شناس مشهور ترکیه که 18 سال از عمر خود را به خاطر طرح مسائل و معضلات کردهای ترکیه در زندان سپری کرده است، در گفتگویی مفصل با روزنامه جمهوریت، ایده اوجالان برای حل معضل کردها را غلط دانست.
بشیکچی که نام او توسط اوجالان به منظور عضویت در هیات نظارت بر عقب نشینی و خلع سلاح پ.ک.ک پیشنهاد شده است، درباره این موضوع می گوید:« چنین هیاتی نه تنها فایده ای برای برقراری صلح ندارد، بلکه می تواند به یک مانع مهم تبدیل شود. من نمی فهمم چرانخست وزیر حاضر است درباره حقوق و مطالبات فلسطینی ها سخنرانی کند اما حاضر به برآورده ساختن هیچ کدام از خواسته های کردهای ترکیه نیست. بگذارید من خیال همه شما را راحت کنم،اردوغان به دنبال حل معضل کردها نیست. تنها خواسته و هدف اردوغان این است که چریک های پ.ک.ک را از این کشور بیرون کند، سلاح ها را بر زمین بگذارند و بعد از آن نیز به گونه ای که خود می خواهد، کشور را اداره کند. »
وی در ادامه افزود:«استفاده از مفاهیمی مانند برادری دینی و شهروند برابر، کلیدهای طلایی دولت برای ادامه استثمار کردها است. متاسفانه اوجالان و پ.ک.ک نیز کاملا با ادبیات حکومت حرف می زنند و همه آن نکاتی که در نوشته ها و نامه اخیر اوجالان آمده است، مطالب و مواردی است که ضمانت لازم را بری خواسته های حکومت فراهم می کند اما هیچ امتیازی برای کردها به دنبال نخواهد آورد. آن چه که من انتظار دارم این است که اوجالان دست کم بر مفهومی به نام فدرالیسم تاکید کند نه این که از مفاهیم اسلامی و عثمانی سخن به میان بیاورد. این نکات گنگ و کلی هیچ دردی را دوا نمی کند. واقعیت این است که با این شرایط، من امید چندانی به صلح ندارم و شکاف های موجود بین کردها و ترک ها روز به روز بازتر می شود.»
وی در ادامه افزود:«یکی از خطاهای استراتژیک جبهه سیاسی کردها در این مقطع حساس، این است که نقش اصلی در مذاکرات صلح به اوجالان واگذار شده است. این یک اشتباه بزرگ و نابخشودنی است. نقش اصلی باید در اختیار حزب صلح و دموکراسی قرار می گرفت. خیلی ها از من می پرسند آیا اوجالان هم روزی مانند ماندلا خواهد شد؟ من می گویم: خیر. چنین چیزی امکان ندارد. وقتی حکومت نژادپرست آفریقای جنوبی ده ها بار برای مذاکره با ماندلا به زندان رفته و با او دیدار کرد، ماندلا خونسردانه این جمله را بر زبان آورد: من درون یک چهاردیواری محبوس هستم. برای مذاکره باید سراغ شورای آزادی آفریقای جنوبی بروید و اگر حرفی دارید با رفقای من بزنید. اما متاسفانه اوجالان به راحتی همه درخواست های دولت را پذیرفته و ده ها بار با آنان گفتگو کرد و به این ترتیب نقش حزب صلح و دموکراسی و دیگر گروه های سیاسی کُرد به طور کامل از یاد رفت.»