دست کم 30 تن بازداشت شده اند، از سرنوشت 7 تن از بازداشت شدگان چند ماه گذشته هیچ خبری در دست نیست و همچنین 64 سال 8 ماه حبس تعزیری و 4 سال حکم تعلیقی برای 23 شهروند کرد در ماه آپریل صادر شده است.
تداوم کشتار سیستماتیک کولبرها ، تبعیض ، بازداشت و زندانی کردن شهروندان ،تشدید بازداشت شهروندان، قتل های مشکوک و خودکشی های بیشمار ، بیکاری و وضعیت بسیار بد اقتصادی در مناطق کرد نشین، عدم وجود آزادی بیان و مطبوعات همچین دستگیری فعالین فرهنگی کرد در یک ماه گذشته خود گواهی مستند بر این ادعا میباشد که حکومت جمهوری اسلامی ایران در اوج سرکوب شهروندان کورد در مناطق کرد نشین میباشد.
وضعیت زندانها
در مورخه 5 آپریل بر اساس دستور مسئول زندان ماکو و بر خلاف آئین نامه داخلی زندانها، مسئولین زندان ماکو تعدادی زندانیان را وادار به اصلاح سر کرده اند، همچنین در اقدامی دیگر در زندان ارومیه به بهانه قصد فرار 5 زندانی محکوم به اعدام پس از انتقال به بخش حفاظت زندان به وسیله باتوم و شوکر های برقی بشدت مورد ضرب و شتم قرار گرفته اند بر اساس گزارش منتشر شده از مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران این 5 تن از زندانیان به اسامی “عمران گیلانی”،”پیمان قائنی”،منوچهر داودی”، “هاشم جهانگیرزاده” و “سعید برمزیار” بر اثر ضرب و شتم ماموران زندان دچار شکستگی استخوان در پا،دست و قفسه سینه شده اند و به آنان اجازه داده نشده است که به بهداری زندان برده شوند و معالجه بشوند و با این وضعیت آنان را به سلول انفرادی انتقال داده اند و در وضعیت جسمانی بسیار بدی به سر میبرند.
همچنین به علت وضعیت نامشخص دو زندانی کرد در زندانهای سقز و اهواز دست به اعتصاب غذا زده اند. شیرکو معارفی زندانی سیاسی کرد در زندان سقز طی نامه ای مسولان زندان و دادستانی را از شروع اعتصاب غذای مطلع ساخت و اعلام کرد که تا مشخص نشدن وضعیتش به اعتصاب خود ادامه خواهد داد.
حبیب الله گلپری پوورزندانی سیاسی کرد محکوم به اعدام نیز در این ماه از سوی ماموران اطلاعات زندان مطلع شد که حکم وی به زودی به اجرا در خواهد آمد. طبق آمار ثبت شده سازمان حقوق بشر کرد اکنون 22 زندانی سیاسی و عقیدتی کرد در زندانهای جمهوری اسلامی ایران به اعدام محکوم شده اند و حکم بیشتر آنان نیز از سوی دیوان عالی کشور تایید شده است.
در خبری که از سوی کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران منتشر شده است آمده است که “علی مرادی زندانی سیاسی کُرد به دلیل اعتراض به آنچه « تبعید غیرقانونی از زندان میناب به زندان بندرعباس» خوانده، از تاریخ ۱۶ فروردین ماه اقدام به دوختن لبهای خود و اقدام به اعتصاب غذا کرده است. «علی مرادی در تاریخ ۲۹/۱۱/۸۲ به اتهام همکاری با حزب کومله در روستای ” کانی دینار ” از توابع مریوان بازداشت و بعدا در دادگاه انقلاب شهر مریوان به اتهام محاربه از طریق عضویت در حزب کومله به ۳۰ سال زندان و تبعید به زندان میناب محکوم شده است. او پیشتر نیز درسال ۷۷ به اتهام همکاری با احزاب کُردی بازداشت و به مدت ۵ سال در زندان میناب تحمل حبس نموده است.»”
در خبری دیگر از آژانس خبری موکریان آمده است که دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان غربی با آزادی مشروط یک زندانی سیاسی اهل بوکان مخالفت کرد و علت این مخالفت نیز سابقه و نوع جرم این زندانی سیاسی اعلام شده است.
در زندان سقز نیز 2 زندانی امنیتی کرد به قرنطینه زندان انتقال داده شده اند و بنا بر گفته هم بندیان این دو زندانی علت این کار مسئولان زندان مشخص نیست.
همچنین بنا بر گزارش آژانس خبری کرد پا از زندان بوکان این زندان با داشتن 4 بند و 500 زندانی در وضعیت بسیار بدی میباشد، به گفته چند تن از زندانیان این زندان زندانیان جرایم خاص، زندانیان خطرناک، زندانیان مواد مخدر و زندانیان سیاسی و امنیتی تفکیک نشده اند و همچنین فروش و معامله مواد مخدرو فراوانی مواد در بندهای این زندان شیوه ای برای شکنجه و فشار روحی و روانی بر زندانیان شده است. بنا به گفته زندانیان این زندان مسئولان زندان هیچ اقدامی در راستای این مشکل انجام نمیدهند و با فروشندگان مواد مخدر در زندان هیچ برخوردی انجام نمیدهند.
اعدام
در این ماه حکم اعدام یک زندانی کرد متهم به معامله مواد مخدر در زندان ارومیه که به اجرا در آمد.
همچنین در گزارشی که به دست سازمان رسیده است 51 شهروند ترک با جرایم خاص که به اعدام محکوم شده اند در زندان تبریز بسر میبرند. که اسامی و گزارش آن بزودی منتشر خواهد شد.
کولبران
مساله کولبران و کشتار و اذیت آذار شهروندان مرز نشی در مناطق کرد نشین بحث روز شده است و با وجود اعتراضات گسترده در این زمینه هنوز این کشتار ها ادامه دارد و از سوی دولت مسولان برای این مساله راه حلی ارایه نشده است و کشتارها اعمال غیر قانونیی نیروهای مرزی جمهوری اسلامی ایران علیه کولبران همچنان ادامه دارد.
بر طبق آخرین اخبار منتشر شده از سوی فعالین حقوق بشر و منابع خبری در ماه آپریل دست کم 4 تن کشته و 2 تن دیگر نیز زخمی شده اند که یک جوان 17 ساله در میان کشته شدگان میباشد.
همچنین نیروهای انتظامی در استان آذربایجان غربی در مناطق مرزی ماکو – ترکیه تعدادی کولبر را بازداشته کرده اند، که هویت 8 تن از آنان مشخص شده است، و به گفته شاهدان به آژانس خبری کوردپا، نیروهای مرزی پس از تیر اندازی و دستگیری آنان، کولبران را مورد ضرب و شتم قرار داده اند و به آنان بی احترامی کرده اند. همچنین در خبری دیگر از آمده است که در مناطق مرزی “دزلی” استان کردستان نیروهای مرزی به طرف عده ای از کولبران بصورت مستقیم تیر اندازی کرده اند و در صدد دستگیری آنان بوده اند ولی بعلت مداخله مردم روستای همجوار نتوانسته اند که آنان را بازداشت کنند ولی تمامی کالاهای آنان را ضبط کرده اند. در حرکتی مشابه نیروهای مرزی و انتظامی در روستای “نیی” تلاش کرده اند که کالاهای کولبران را مصادره کنند و منازل را تفتیش کنند ولی با مقاومت مردم روستا روبه روو شده اند و موفق به انجام عملیات خود نشده اند.
زندانیان و بازداشت شدگان
از ابتدای ماه آپریل تا اول ماه می بنا بر آمار ثبت شده در سازمان حقوق بشر کرد اروپا دست کم 30 تن بازداشت شده اند، از سرنوشت 7 تن بازداشت شدگان چند ماه گذشته هیچ خبری در دست نیست و همچنین 64سال 8 ماه حبس تعزیری و 4سال حکم تعلیقی برای 23 شهروند کرد در ماه آپریل صادر شده است.
نبود امنیت جانی و خود کشی
خودکشی
بنا بر آمار اعلام شده از سوی وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران در سال 1390 بیشترین آمار خودکشی در سطح ایران را استانهای کردنشین به خود اختصاص داده اند، استان ایلام رتبه اول میزان خود کشی و استانهای کرمانشاه و سنندج به ترتیب رتبه های سوم و چهارم را دارا هستند. به گفته داریوش قنبری نماینده ایلام در مجلس شورای اسلامی، با توجه به جمعیت 600 هزار نفری استان در سال 90، به دلیل نبود کار، مشکلات اقتصادی، اجتماعی و ازدواج بیش از 1200 نفر در این استان به عمل خود کشی دست زده اند.
در گزارشی که سازمان زنان بانه از آمار خود کشی در کردستان ارایه داده اند، میدان کاری تحقیق به استانهای ایلام و کرمانشاه و کردستان محدود شده است، بعلت محدودیت های اجتماعی، پایین بودن سطح سواد، بافت اجتماعی، فقر فرهنگی، بیکاری و فقر و همچنین سنتی بودن جامعه بعث شده است که بیشترین میزان خود کشی در این استانها را زنان به خود اختصاص دهند.
از ابتدای سال جدید شمسی (1391) تا 12 اردیبهشت 1391 در مناطق کردنشین 60 مورد خود کشی به ثبت رسیده است، که بیشترین مورد خود کشی در بین کارگران، زنان رخ داده است.
امنیت جانی
از ابتدای سال جدید شمسی به علل گوناگون افراد زیادی در مناطق کردنشین جان خود را از دست داده اند که قسمتی از آنان را قتل ها در بر میگیرند.
روز پنجشنبه 12 آوریل (4) 2012 ماه جسد دختر 18 ساله ای به نام سمیه فیض الله پوور در پارک ساحلی بوکان پس از 9 روز بی خبری خانواده اش از وی پیدا شد. خبرهای اولیه و تصویر منتشر شده که منتسب به جسد سمیه بود حاکی از آن بود که وی به قتل رسیده است، مردم شهر بوکان در اعتراض به به قتل سمیه خواهان مجازات عامل یا عاملین این اقدام شدند و در این زمینه فرماندار بوکان به مردم وعده داد که عامل یا عاملین این قتل به سزای اعمال خود برسند. بابانژاد فرمانده انتظامی بوکان با بيان اينکه در ادامه تحقيقات افرادي تحت عنوان مظنون دستگير و براي بازجوييهاي فني به پليس آگاهي منتقل شدند، اظهار كرد: تعدادي از اين افراد با دستور قضايي و تضامين قانوني به شکلي که در دسترس باشند آزاد شدند و تعداد ديگري کماکان با نظر قضايي تا تکميل تحقيقات در بازداشت به سر ميبرند. ولی چندی بعد فرمانده انتظامی بوکان اعلام داشت که سمیه به قتل نرسیده است، بلکه در آب غرق شده است و خود کشی کرده است.
در ماه آپریل یک جوان موتور سوار به اسم “کیانوش جوانمیری”، در روستای “جوانمیر” از توابع شهرستان “سرپل زهاب “، جان خود را بر اثر تیراندازی نیروهای انتظامی پاسگاه “بزمیرآباد” از دست داد. به گزارش آژانس خبری “کردپا” علت تیر اندازی نیروهای انتظامی مشخص نشده است.
همچنین انفجار مین های باقی مانده از جنگ ایران و عراق، که هنوز از سوی جمهوری اسلامی ایران پاکسازی نشده اند، روزانه جان و عضو شهروندان مناطق مرزی ایران را میگیرد. بنا بر آمار رسمی جمهوری اسلامی ایران 6 میلیون از اراضی ایران به مین آلوده است و انتظار میرود که 16 میلیون مین هنوز در کمین انسانها هستند.
در ماه گذشته 1 تن به علت انفجار مین کشته شده و همچنین دو کودک 7 و 8 سال دچار نقص عضو شده اند.
کارگران
در ماه آپریل میلادی همچون ماه های گذشته وضعیت معیشتی و امنیت کاری کارگران سیر نزولی داشته است، از ابتدای ماه آپریل تا اول ماه می 177 کارگر اخراج شده اند و شهرستان بوکان بیشترین میزان اخراجی بوکان را به خود اختصاص داده است. همچنین به علت نبود امنیت کاری کارگران حداقل 3 تن کشته شده اند و 1 تن نیز زخمی شده است. و این در حالی است بیشتر این کارگران فاقد بیمه بوده اند.
سازمان حقوق بشر کرد – اروپا
منابع
آژانس خبری موکریان
آژانس NNSROJ
آژانس کردپا
{jcomments off}